Overweldigend succes VG Hackathon

Voor het eerst slaan mensen met een verstandelijke beperking, zorgaanbieders én het bedrijfsleven tijdens de eerste landelijke VG Hackathon de handen ineen om innovatieve zorgoplossingen mogelijk te maken die echt passen. Organisatiegrenzen en concurrentieverhoudingen werden overboord gegooid. Dit resulteerde in 35 deelnemende zorgorganisaties en 30 innovatieve oplossingen in de zorg die vrijdag 13 april tijdens demoday zijn gepresenteerd. De grote winnaars zijn: Koraal (€15.000), Abrona (€10.000) en Bartiméus (€5.000). De publieksprijs ging naar Philadelphia Zorg.

Winnaars

De winnaar Koraal stond voor de uitdaging: hoe kunnen we de belevingswereld van mensen met een licht verstandelijke beperking meenemen in de manier waarop we taal gebruiken? Ze bedachten de ZieMij app, een virtuele en gepersonaliseerde vertaler. De tweede prijs ging naar Abrona met “Betere mondzorg voor onze cliënten”, een technologische poetscoach die verbale en visuele ondersteuning geeft bij het poetsen. Bartiméus ontving de derde prijs met de EyeEyeKapitein oplossing voor bewoners voor wie lezen en schrijven een uitdaging vormen. Dit is een dienst waar bewoners zelf gepersonaliseerde audioberichten beluisteren, digitale assistentie krijgen en in staat zijn zichzelf in te schrijven voor activiteiten. Philadelphia Zorg ging met de publieksprijs naar huis. Zij bedachten een app die de inzet van technologie voor mensen met een licht verstandelijke beperking meer eigen regie geeft over hun financiën.

Hackathon slechts startpunt

De VG Hackathon bracht energie door samen met alle zorgorganisaties tegelijkertijd een week lang aan een innovatieve oplossing te werken. Deze energie was duidelijk merkbaar tijdens demoday in het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Op twitter was #vghackathon de hele middag trending topic.

Na de bekendmaking van de winnaars werden alle bestuurders op het podium bij elkaar gebracht door Erik Gerritsen, secretaris-generaal VWS. Met behulp van zijn vlogcamera werd het commitment van iedere bestuurder vastgelegd om de ideeën ook na de VG Hackathon verder actief te steunen.

Voor meer informatie zie www.vghackathon.nl of mail naar pers@vghackathon.nl

Met vriendelijke groet,

Jethro Hardeman (Amerpoort)

Suzanne Verheijden (‘s Heeren Loo)

Sanneke Langendoen (Pluryn)

Bart Rijgersberg (Middin)